Rietbroek

Uw gebouw in goede handen

Afgesproken!

Uw pro-actieve partner

Gespecificeerde Project Risico Inventarisaties

Hoe het begon...

Het is zomer 1990. Twee Haagse broers (en de verkering van één van hen) uit een groot arbeidersgezin hebben een brandend verlangen. Een eigen bedrijf. Zelf beslissingen nemen, klanten blij maken, gave dingen meemaken, geld verdienen.

De eerste aanmoediging komt van de oudste broer van het grote gezin. Henk is financieel onderlegd en heeft een eigen administratiekantoor. Hij weet hoe je ondernemers moet stimuleren; begin voor jezelf man, ik word jullie eerste klant. Rietbroek is geboren, al is het dan nog op parttime basis. Met zijn drieën rijden Peter, Rob en Joyce op vrijdagavond met hun busje naar Zoetermeer om het kantoor van Henk schoon te maken.

Dan lopen ze Frans Franken tegen het lijf. Frans is eigenaar van schoonmaakbedrijf Bright & Fresh en hij zoekt een onderaannemer glasbewassing. Deze kans laten de Rietbroeken niet lopen. Ze zeggen hun baan op en lenen ƒ 5.000,-- van zwager Otto. Daarmee kopen ze wat ladders en emmers en beginnen voor zichzelf. Het is 1 maart 1991. Nu gaat het écht beginnen.

De broers zijn ambitieus en werken hard. Dat leidt direct tot groei en al snel zijn er zeven mensen in dienst. Het bedrijf floreert maar makkelijk is het niet. De broers hebben geen opleiding of ervaring met leidinggeven en ondernemen. Het zijn dan ook die eerste jaren die de Rietbroeken typeren als de moeilijkste jaren uit hun ondernemersbestaan.

Alle clichés komen voorbij; er zijn slapeloze nachten over het betalen van salarissen, bedrijfswagens die spontaan de geest geven en personeelsgedoe. Maar opgeven is geen optie. Gesteund door familie en vrienden krijgt deze drie-eenheid het ondernemen in de vingers. Ook is het eerste bedrijfspandje een feit. Op het Groenewegje 146A in Den Haag wordt een pakhuisje gehuurd van Peter Duivesteijn. Enkele mooie jaren volgen. Maar al snel doemen zich donkere wolken aan. Er is strenge wetgeving voor het werken op hoogte op komst. En laat dat nu nét de specialiteit zijn van de broers. Er moet iets gebeuren want anders komt Rietbroek in de problemen.

Na weer een paar slapeloze nachten stapt het drietal naar de bank en koopt een eerste hoogwerker. Een groeimarkt. Wat is dat? Ze hebben geen flauw benul, maar het grote groeien kan beginnen. Op naar volgende fase in het bedrijf. Daarover leest u alles in de volgende delen van dit vierluik. Tot de volgende keer!

Terug naar overzicht